Infrastructuur algemeen

ICT Infrastuctuur ontwerpen, implementeren en beheren wij zodat alle medewerkers en processen goed kunnen werken.

De infrastructuur is het fundament voor de gehele IT omgeving. Het gaat niet alleen om kabels, databases of virtualisatie. Het gaat om alles wat er nodig is om applicaties te laten draaien en informatie beschikbaar te stellen.

Onze voorwaarden aan een IT infrastructuur

  • Schaalbaarheid
  • Beschikbaarheid
  • Toekomstvastheid

De conventionele infrastructuur

De conventionele infrastructuur bestaat grofweg uit een drietal logische, maar ook fysieke, lagen: compute, network en storage en vervolgens knoop je de bij elkaar horende componenten aan elkaar.

De opkomst van converged infrastructuur

Converged infrastructuren zijn enorm in opkomst. Standaard samengestelde bouwblokken (compute, network, storage) die je zo naar binnen rijdt en die optimaal op elkaar afgestemd en ingespeeld zijn en die zeer snel zijn uit te rollen. Mooier kan bijna niet. Converged infrastructuren zijn voornamelijk hardware-gedreven met daarover een geĂŻntegreerde laag software die de verschillende management-interfaces van de betreffende technologieleveranciers onder water aan elkaar vast knoopt.

Nadeel van dit soort oplossingen is dat er wordt uitgegaan van een big bang-implementatie. Een converged infrastructuur biedt standaard alle lagen van de infrastructuur in een keer aan als geheel logisch geheel. Dus een gefaseerde overstap is niet mogelijk. Tevens is de schaalbaarheid gebaseerd op de bouwblokken en niet op componentniveau van de onderliggende technologielagen. De ideale use case voor dit soort converged infrastructuren is de complete vervanging van een infrastructuur, maar denk ook aan bijvoorbeeld een nieuw in te richten vdi-project dat modulair op te schalen moet zijn. Zo’n standaard bouwblok biedt namelijk vaak een vaste en lineair stapelbare capaciteit en performance.

Volgende stap: Hyperconverged

In de wereld van de converged infrastructuren is ook een nieuwe vorm sterk in opkomst. Dit is de hyperconverged infrastructuur. In grote lijnen vergelijkbaar met de converged infrastructuur, maar software- (software defined) in plaats van hardware-gedreven. Natuurlijk maak je nog altijd gebruik van hardware, alleen wordt hier commodity hardware ingezet en is de hardware vendor lock-in minder aanwezig. De instap is financieel gezien vaak gunstiger dan bij de converged infrastructuren.

Alles wordt software

Een nieuwe term, die je dagelijks voorbij ziet komen, is het software defined datacenter (sddc). Dit staat eenvoudig weg voor het volledig virtualiseren van je datacenter. Virtualiseren is zeker niet nieuw; we zijn immers al jaren gewend aan het virtualiseren van compute, dus op zich is dit een logisch gevolg. Na compute zullen ook storage en network gevirtualiseerd worden. Deze trend is goed in de markt te zien, omdat bijna alle hardwaretechnologiebedrijven langzaam de transitie naar een softwaretechnologiebedrijf aan het doormaken zijn.